Vg1 Etsu WA Santoku 170

€160,00

Ovaj Santoku nož smo razvili u sudjelovanju s kovačem Kunio Masitanijem. Uz karakterističan damast uzorak, nož krase još i sitni zrnati tragovi čekića koji mu daju mat izgled. Tragovi čekića nemaju samu estetsku funkciju, već pridonose tome da se hrana pri rezanju manje lijepi na oštricu. 

Santoku je najčešći oblik japanskog kuhinjskog noža. Baratanje njime je, naime, vrlo jednostavno.
San na japanskom znači broj tri, što znači nož triju vrlina – njime ćemo jednostavno, pomoću različitih tehnika rezanja, pripremiti povrće, ribu i meso. Oštrica je malo šira te će posebno doći do izražaja kod rezanja na kuhinjskoj daski.

Dvostrano brušena oštrica je kovana od VG-1 čelika koji je obučen u slojeve mekšeg čelika. Spojevi između slojeva se prepliću i tvore damast uzorak. VG-1 ili V Gold 1 je visoko karbonski čelik iz čeličane Takefu Special Steel Company. Možemo ga usporediti s AUS-8 i VG-10, s razlikom da se VG-1 manje troši te je izdržljiviji. VG-1 se odlično brusi te je otporan na hrđanje. 

Masutani upotrebljava kod izrade noževa (Rolling-Forging) poseban postupak pomoću kojeg postigne izvanredno tanku oštricu. Debljina oštrice, naime, vrlo utječe na oštrinu noža zato se tanki noževi lakše i brže nabruse.

Drška je japanska (tip wa-style) te zbog D oblika odlično leži u ruci dešnjaka.

Nož je nevjerojatno kvalitetan s velikim kapacitetom i tek će nakon prvog brušenja pokazati svoj pravi potencijal. Primjeran je kao prva kupnja japanskog noža, a može biti i krasan poklon.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: