Bunka Black Damascus

€230,00

Predstavljamo vam naš novi nož!

Bunka Black Damacscus je rezultat drugog sudjelovanja s našim i vašim Binetom Volčičem. S vremenom smo pridobili puno znanja o specifičnosti japanskih noževa te o ljudima koji ih vole upotrebljavati. Radi toga je bio razvoj novog noža za nas samorazumljiv nastavak zacrtanog smjera. Našu ideju oblika i materijala  noža smo predali u ruke spretnim japanskim kovačima – ništa ne može pobijediti stoljetna iskustva kovanja željeza, radi toga je Bunka Black Damacsus, kao i svi ostali noževi u našoj ponudi, izrađena u Japanu.

Svi poznate ZDP-189 Bunku Black, prvi nož koji smo oblikovali uz pomoć Bineta Volčiča, zar ne? Zamislite sada novu Bunku Black Damascus – ne kao bolji, već sasvim drukčiji nož. Kao mlađa sestra, na prvi pogled slična ali umjesto karatea radije posjećuje satove baleta.

160 mm duga oštrica Bunka Black Damacsus je obučena u 33 slojeva mekšeg čelika s damast uzorkom koji od svakog komada napravi unikat. U usporedbi sa »starijom sestrom« je ZDP-189 Bunka Black nož kraći, ima zaobljenije krivine, udobniji i time prijazniji za domaću upotrebu. Ukratko, Bunka Black Damascus je jednostavniji za upotrebu i održavanje.

Usprkos tome neka vas sve to ne zavede. Obje Bunke imaju najznačajniju karakteristiku bilo kojeg noža – obje su oštre i mogu se osvetiti, ako ih ne upotrebljavate s poštovanjem. Izvanredno tanak profil oštrice (1.8 mm) te tvrd japanski čelik su garancija za glatku i dugotrajnu oštrinu.

Bunka Black Damascus je također svestran nož, primjeran za rezanje povrća, mesa i ribe. U početku je zasnovan za upotrebu u domaćoj kuhinji ali će ga, bez dvojbe, s veseljem upotrebljavati i profesionalni kuhari koji žele kraći, žustriji te svestran nož.

Bunka Black Damascus  se kuje u kovačnici Suncraft u mjestu Seki (Gifu prefektura), koji je poznat po izradi noževa. Sredina noža je napravljena od (za noževe najomiljenijeg čelika) VG-10. Kada se odlučujemo od kojeg čelika bismo napravili nož, pomislimo na karakteristike kao što su tvrdoća, sposobnost održavanja dugotrajne oštrine, jednostavno održavanje, zrnatost čelika, jednostavno brušenje i na kraju na cijenu i dostupnost čelika. U slučaju Bunke Black Damascusa je čelik VG-10 ispunio sve naše zahtjeve. Ne radi se o teškoj kategoriji čelika kao kod ZDP-189, već o čeliku koji, na neki način, ima sve potrebne karakteristike.

VG -10 (V – Vanadij, G – »gold« odnosno zlato) je napravljen u drugom, po kuhinjskom priboru, poznatom mjestu Echizen koji je od Sekija udaljen 2 sata vožnje. Proizvodi ga Takefu Special Steel Company, relativno manja tvrtka, koja je pred 60 godina uspjela naći pravu ravnotežu između različitih elemenata, koji danas sastavljaju ovaj najomiljeniji japanski čelik. VG-10 je nehrđajući čelik s relativno visokim postotkom ugljika  (C ) 1%, kroma (Cr) 15%, molibdena (Mo) 1%, vanadija (V) 0,3% i kobalta (Co) 1,5%.

Kombinacija Cr, Mo i V tvori puno tvrdih karbida što omogućuje da je čelik otporan protiv abrazije, a time ujedno ostaje duže vremena oštar. Termička je obrada do tvrdoće 60-61 HRC.

Kod odabira drške smo se poslužili istom logikom kao kod odabira čelika – univerzalna i laka za održavanje. Lijepa, tamno smeđa, osmerokutna drška od pakka drva odlično leži u ruci, neovisno od toga da li je desna ili lijeva. Pakka drvo je napravljeno od kombinacije slojevitog drva i epoksi smole, izdržljivo je i ne zaprlja se tako brzo.

Bunka Black Damascus je naš nov višenamjenski japanski kuhinjski nož. Sadrži sve naše znanje i iskustva, stečena višegodišnjim predstavljanjem vrhunskih japanskih noževa ljubiteljima po cijelom svijetu. Ima posebno mjesto u našoj kuhinji i (u našim srcima) uz svoju »stariju sestru« ZDP-189 Bunku Black. Nadamo se da će naći posebno mjesto i u vašoj kuhinji.

Kategorija: 
Proizvajalec: 
Material: 
Ročaj opis: 
Pakka drvo
Dimenzije: 160 mm × 45 mm × 1.8 mm